Föreläsare
Frida DangardtDocent i klinisk fysiologi och överläkare vid Barnhjärtcentrum, Drottning Silvias barnsjukhus
Frida Dangardt är docent och överläkare vid Barnhjärtcentrum på Drottning Silvias barnsjukhus samt ansvarig för alkoholområdet inom regionalt programområde Levnadsvanor i VGR. Frida Dangardt sitter även med i den expertgrupp som på uppdrag av bl.a. Svensk Förening för Allmänmedicin, Svensk Sjuksköterskeförening, Svenska Barnmorskeförbundet, IOGT-NTO och CERA (Centrum för utbildning och forskning kring riskbruk, missbruk och beroende vid Göteborgs Universitet) tar fram den årliga forskningsrapporten "Alkoholen och samhället".
Läs rapporten 'Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa' från 2020 >>
Leif SvenssonNeuropsykolog
Leif Svensson har sedan mitten av 1980-talet arbetat med utredning av barn och ungdomar inom BVC, skola, barn- och ungdomsmedicin samt neuropsykiatriska utredningsteam inom Västra Götalandsregionen. Han har i samarbete med Psykologiförlaget AB arbetat fram svenska versioner av flera kognitiva utredningsinstrument samt utbildning och handledning i samband med dessa.
Sedan drygt 20 år har Leif arbetat med flera forskningsprojekt rörande fetala alkoholspektrumstörningar. Bland annat en 15-årsuppföljning av den s.k. adoptionsstudien samt en elevhälsostudie som delvis undersöker förekomsten av FASD bland barn i årkurs 4. Han arbetar nu med en pågående klinikstudie av barn som utretts inom Barn- och Ungdomsmedicin på Skaraborgs sjukhus. Forskarteamet har genom åren haft nära samarbete med Dr Phil May och hans forskningsteam både i Kannapolis, North Carolina, USA samt i Kapstaden, Sydafrika avseende utförande av prevalensforskning.
Gro CC LøhaugenPhD, neuropsykolog, verksamhetsansvarig för Regional Kompetansetjeneste – Medfødte Russkader Helse Sør-Øst
Gro CC Løhaugen är specialist i klinisk psykologi, neuropsykolog och chef för Regional Kompetansetjeneste – Medfødte Russkader (RK-MR), Helse Sør-Øst ved Sørlandet sykehus i Arendal. År 2011 avslutade Gro CC Løhaugen sitt doktorandarbete i ett forskningsprojekt som handlar om långtidsuppföljning av barn med låg födelsevikt, vid institutionen för laboratoriemedicin, barn- och kvinnosjukdomar, medicinska fakulteten, NTNU, Trondheim. Hon har lång erfarenhet av tvärvetenskapligt arbete med barn som exponeras för droger i livmodern. Leder tillsammans med professor Jon Skranes konferensens andra dag som handlar om diagnos- och utredningsmetodik.
Läs mer om Gro >>
Jon SkranesPediatriker och överläkare vid Barne- og Ungdomsavdelingen, Arendal, Norge
Jon Skranes är professor, pediatriker, chef för Habiliteringstjänsten för barn och unga (HABU) och överläkare inom Regional Kompetansetjeneste - Medfødte Russkader Helse Sør-Øst, Barne- og Ungdomsavdelingen vid Sørlandet sykehus i Arendal. Han är adjungerad professor vid Institutionen för klinisk och molekylär medicin, fakulteten för medicin och hälsovetenskap, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim. Skranes forskningsarbete är kopplat till påverkad tidig hjärnutveckling hos neonatala riskbarn, särskilt barn födda för tidigt och barn med misstänkt medfödd drogskada. Leder tillsammans med neuropsykolog Gro CC Lohaugen konferensens andra dag som handlar om diagnos- och utredningsmetodik.
Åse FagerlundPhD, neuropsykolog och psykoterapeut
Åse Fagerlund är filosofie doktor, neuropsykolog och psykoterapeut och gästforskare vid Helsingfors universitet. Utöver det jobbar hon som utbildare, handledare och författare. 2013 disputerade Åse med en avhandling om FASD hos finska barn och ungdomar. Läs mer om Åse Fagerlund >>
Arrangör
FAS-föreningen är en ideell intresseorganisation som varit verksam sedan år 2000 och bland annat arbetar för att sprida kunskap om de livslånga konsekvenserna av alkoholexponering i fosterlivet.
FAS-föreningen äger och driver FAS-portalen, en omfattande kunskapsbas med kvalitetssäkrad information om FASD, men också om andra drogrelaterade fosterskador, riktad främst till yrkesverksamma inom skilda områden samt till myndigheter och organisationer.
Stöd från Socialstyrelsen har möjliggjort denna konferens.
Kontaktperson för Fokus FAS
Sofia Rydh, koordinator och kommunikatör
sofia@fasforeningen.se